Vitaly Samoshko

Piano

Vitaly Samoshko, geboren in Oekraïne, studeerde piano bij Leonid Margarius aan het muziekconservatorium in zijn geboortestad Charkiv, en later bij dezelfde meester aan de Internationale Pianoacademie Incontri col Maestro in het Italiaanse Imola.

Vitaly Samoshko behaalde belangrijke internationale prijzen, o.a. de tweede prijs op de wedstrijd Busoni in Italië (1993), en in Montreal (1996) en eveneens de tweede prijs op de wedstrijd A.Rubinstein voor pianomeesters in Israël (1998). Als hij in 1999 de eerste prijs haalt in de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano in België, betekent dat de start van een wereldwijde succesvolle solocarrière. Sindsdien heeft hij opgetreden in meer dan 25 landen, onder meer in de Tonhalle in Zürich, het Théâtre du Châtelet in Parijs, het Metropolitan Museum en de Steinway Hall in New York, …

Vitaly Samoshko heeft gespeeld op talloze grote festivals, zoals het Klavier-Festival Ruhr in Duitsland, het Montpellier Radio France en het Besançon Festival in Frankrijk, het festival Música Romântica in Zwitserland, het Yokohama International Piano Festival in Japan, …

Hij concerteerde met wereldberoemde orkesten als het Filharmonisch Orkest van Tokio en de New Japan Philharmonic, het Orkest der Beethovenhalle, het Brabants Orkest, de symfonieorkesten van Sint Petersburg, Savannah en RNCM, en het Nationaal Orkest van België, steeds onder leiding van gereputeerde dirigenten als Charles Dutoit, Marc Soustrot en Gilbert Varga.

In 2003 neemt hij verscheidene cd’s op en zijn tweede cd, Piano Studies Scriabin (LAT 2005-02), wordt door de klassieke radiozender Klara bekroond met de prestigieuze prijs van ‘Beste Internationale CD 2005’.

Contact Vitaly Samoshko