Vincenzo Casale

Historische klarinet

Vincenzo Casale begon op veertienjarige leeftijd met klarinet. Op slechts negentienjarige leeftijd behaalde hij het diploma voor klarinet aan de G. Verdi in Turijn, won hij de eerste prijs voor klarinet en muziektheorie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en de eerste prijs voor kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium van Luik . Hij heeft ook gestudeerd aan de Accademia Chigiana. Daarna studeerde hij nog chalumeau en klassieke en romantische klarinet om een master in de historische uitvoeringspraktijk en historische klarinet te behalen aan het Koninklijk Conservatorium in  Den Haag. Hij heeft bovendien leren dirigeren tijdens verschillende masterclasses en workshops.

Hij is een veelgevraagd muzikant in Europa en Noord-Amerika zowel als solist als als kamermuziekspeler en nam deel aan diverse projecten als gastdirigent en artistiek leider. Hij trad op tijdens solo- en kamermuziekconcerten met artiesten als forte pianisten Claire Chevallier, Boyan Vodenitcharov en Viviana Sofronisky, en speelde eveneens kamermuziek met Sergei Istomin, Roel Dieltiens, Paul Dombrecht en Marcel Ponseele.

Naast zijn deelname aan tournees door Europa en Amerika tijdens de afgelopen jaren, werkte hij ook samen met het Orchestre des Champs Elysées, de Chamber Philharmonic, het Orkest van de 18e eeuw, Freiburger Barockorchester ... en met dirigenten als F. Brüggen en P. Herreweghe. Hij trad ook op op een breed scala aan festivals zoals Aix-en-Provence, Alden Biesen, Beaune, Leipzig Bach Festival Klang & Raum Festival AMUZ, MA Festival in Brugge, ... Als dirigent en muzikaal leider is hij oprichter van TWIS (Taffanel Wind Instruments Society).

Contact Vincenzo Casale