Gert D'haese

Slagwerk

Gert D’haese (°1967) studeerde slagwerk aan de muziekacademie te Lokeren. Hij behaalde met glans de regeringsmedaille. Hierna ging hij zich vervolmaken aan het conservatorium te Brussel bij Dhr. Gert François, Robert Van Sice en Bart Quartier, bekende namen in de percussiewereld. Hij volgde ook gedurende 2 jaar intensief de cursus etnische percussie bij Dhr. Frank Michiels. Hij behaalde eerste prijzen en hoger diploma’s voor slagwerk en kamermuziek. In deze periode maakte hij deel uit van Percussietrio OXO waarmee hij verscheidene concerten en opnames verzorgde voor Radio 3. Dit trio werd in 1991 2de laureaat van de Orfeuswedstrijd voor hedendaagse kamermuziek. Tijdens deze wedstrijd werd Gert in 1993 1ste laureaat in de categorie solisten.

Tijdens zijn studieperiode deed Gert orkestervaring op in het Symfonisch Jeugdorkest van Vlaanderen o.l.v. Robert Groslot, De Jonge Fylharmonie o.l.v. Gilbert Varga, en harmonie Sint-Cecilia o.l.v. Dirk De Caluwé. Ondertussen zette hij ook zijn eerste stappen in het professionele orkestgebeuren. Meer en meer kreeg hij de gelegenheid om in verscheidene orkesten aan te treden als slagwerker en paukenist. Hij werkte met het BRTN-Fylharmonisch orkest, Symfonieorkest Vlaanderen, De Filharmonie, I Fiamminghi, De Beethovenacademie, Il Novecento, Nationaal Orkest van België, en tal van kamerorkesten zoals Spectra Ensemble, Champs d’Action, Musique Nouvelle, Oxalys .

Hij was van 1989 tot 2005 slagwerker in de Night of the Proms te Antwerpen, Rotterdam en Duitsland. Hier concerteerde hij met tal van pop-en rock artiesten.

Hij was ook actief in het orkest L’Arco Musicale o.l.v. Dirk Brossé waarmee hij met tal van projecten door Vlaanderen toerde. Op het programma vooral muziek van de dirigent zelf zoals Artesia, The Birth of Music, Le Soledad, opnames van filmmuziek voor “Daens” en “Licht”.

Momenteel is Gert actief als solo-slagwerker/ 2de paukenist in het zeer succesvolle Brussels Philharmonic.

Gert was reeds vroeg geïnteresseerd in de dirigeerkunst en is reeds 25 jaar orkestleider. Zo was hij 5 jaar dirigent van Jeugdharmonie St-Cecilea Zele. Daarna volgde de oprichting van Brassband Zele waar hij 8 jaar dirigent was met heel wat onderscheidingen op het palmares : verscheidene jaren 1ste laureaat in Vlamo en provinciale wedstrijden tot en met klassering in de superieure afdeling, 1ste laureaat in 2de afdeling van het Wereldmuziekconcours te Kerkrade. Hij is sinds 2000 dirigent van harmonie Kunst en Vreugd Beveren waarmee hij tijdens het provinciale subsidietornooi 2013 promoveerde naar de superieure afdeling. Nadien koos men ervoor om zich terug aan te bieden in ere-afdeling om een vlottere overgang van jeugdharmonie naar harmonie te garanderen. Dit orkest staat steeds garant voor verrassende concerten op hoog niveau.

In 2003 werd Gert door NTGent gevraagd als artistiek directeur van de muziektheaterproductie ‘Tijlland.

Hij genoot tijdens zijn studies en tussen zijn professionele bezigheden in, eveneens dirigeeropleiding nl. orkestdirectie te Brussel, hafabradirectie te Antwerpen bij Dhr. Dirk De Caluwé en orkestdirectie te Gent bij Dhr. Dirk Brossé.

Als pedagoog was Gert actief als leraar slagwerk en samenspel in de academies te Zottegem, Jette en Etterbeek en is hij momenteel in deze functie actief in de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Sint-Niklaas. In 2006 werd hij docent slagwerk (pauken en orkestrepertoire) in School of Arts Gent, Departement Conservatorium.

Gert maakt deel uit van de Provinciale Stuurgroep van Vlamo Oost-Vlaanderen en wordt door deze organisatie geregeld gevraagd als jurylid en voor het geven van workshops.

Contact Gert D'haese