Geert Soenen

Theorie, orkest

Geert Soenen, zoon van componist Willy Soenen, begon zijn muzikale loopbaan als trompettist en pianist, maar profileerde zich gaandeweg meer en meer als dirigent. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Gent en behaalde later aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Den Haag het diploma orkestdirectie. Tijdens een stage van de Jeune Philharmonie volgde hij een masterclass bij Iván Fischer, dirigent van o.a. het Budapest Festival Orchestra, die in hem “een gevoelig, muzikaal temperament” zag.

Geert Soenen verzorgde meerdere creaties, opnames voor radio en CD en waagde zich regelmatig aan cross-over-projecten, maar is eerder bekend voor zijn breed repertoire van symfonische muziek, oratoria, en vooral opera’s en operettes.

Geert Soenen dirigeerde tal van orkesten zoals onder andere het kamerorkest Amanti dell’Arte, het Prague Philharmonic Chamber Orchestra, het Symfonieorkest van Vlaanderen, Jong Symfonisch Gent, Apollo Symphonic Orchestra, Leuvens Universitair Orkest, Euregion Symphonic Orchestra, Leuvens Alumni Orkest,  Brussels Festival Orkest, ... Daarbij werkte hij samen met talrijke koren en ontelbare binnen-en buitenlandse solisten. In Così fan Tutte had hij ook de leiding over het koor van de Vlaamse Opera. 

Als vaste gast op de Gentse Lyrica-concerten dirigeerde hij, naast vele opera- en belcanto-concertprogramma’s, ook vele integrale opera’s en operettes. Hij dirigeerde onder andere, met groot succes, de Tiende Symfonie van Sjostakovitsj op concerten in Gent en Antwerpen waarvoor de orkesten Jong Symfonisch Gent en Antwerpen van Amaj de handen in elkaar hadden geslagen en een concert samen met pianist Vitaly Samoshko.

Contact Geert Soenen