Menu

Rico Vandeputte

Rico Vandeputte

Emma Wardenier

Emma Wardenier

Stefaan De Witte

Stefaan De Witte

Jonas Pluquet

Jonas Pluquet

Interieurvormgeving

Als interieurvormgever is de hele wereld je speelterrein. De gebouwde omgeving in al haar aspecten, meubels en designobjecten, zijn maar een deel van de dingen waarmee een interieurvormgever zijn stempel op de leefwereld van mensen kan drukken. De impact van interieurvormgeving op de samenleving is dan ook groot. Veilige, functionele en comfortabele ruimtes om te wonen, te leven of te werken zijn zeer belangrijk – maar liever nog zijn deze plekken ook aangenaam en sfeervol.

Onze opleiding interieurvormgeving vormt je tot een echte professional die een opdracht kan aanvatten met de nodige zin voor realiteit en functionaliteit, maar die daarbij ook de nodige verbeelding, persoonlijkheid en gevoel voor esthetiek aan de dag kan leggen om net dat verschil te maken. Een open geest, een flinke dosis creativiteit, enthousiasme en empathie zijn daarbij essentieel, maar ook zelfstandigheid, zin voor nauwkeurigheid, technisch inzicht en communicatieve vaardigheden zijn onontbeerlijk.

Als interieurvormgever werk je rond ruimtelijke problemen. Daarbij ben jij de creatieve spil die het hele ontwerpproces aanstuurt. Vaak zal je ook de uitvoering van de werken moeten opvolgen. In heel dit proces is communicatie in al haar vormen cruciaal – met alle betrokken partijen, zowel met professionals als met leken. Bovendien moet je, als onmisbare schakel tussen klant en uitvoerder, te allen tijde je klant kunnen bijstaan en adviseren.

Onze opleiding interieurvormgeving stelt hiertoe een bijzonder traject voor. Centraal in de opleiding staan de ateliers. Hier word je uitgedaagd om in concrete en realistische ontwerpopgaven je creativiteit, je persoonlijkheid, je eigen visie op ruimtelijke vormgeving te ontwikkelen en te ontplooien. Uiteraard word je daarin grondig ondersteund en intensief begeleid. Een persoonlijke benadering staat voorop. De omkaderende opleidingsonderdelen geven je de nodige theoretische onderbouw om de realiteitszin en haalbaarheid van je eigen ontwerpvoorstellen af te toetsen.

In de eerste drie semesters van de opleiding maken we je vertrouwd met alle aspecten van een ontwerpproces. We scherpen je creativiteit aan en leren je om vanuit een grondige analyse onderbouwde keuzes te maken en concepten te formuleren. Speciale aandacht gaat daarbij naar manieren om je ideeën op een grafische manier te communiceren. Stapsgewijs stijgt de graad van uitwerking en detaillering, om uiteindelijk tot definitieve ontwerpdossiers en presentatietekeningen te komen.

Gaandeweg komen jouw persoonlijkheid en visie meer in de spotlight te staan. Vanaf het vierde semester bieden we je – uniek aan onze opleiding – vier keuzetrajecten aan. Via deze focussen kan je je verder bekwamen in die aspecten van de praktijk van de interieurvormgeving die jou het meest aanspreken.

  • In concept & ruimtelijkheid ligt de focus op de ontwikkeling van ruimtelijke concepten voor diverse functies.
  • In meubel en design leer je specifieke onderzoeks- en ontwerpmethodes voor meubel- en designontwerp.
  • In tijdelijke installaties werk je rond tijdelijke constructies zoals decors, beursstanden en tentoonstellingen; flexibiliteit en aanpasbaarheid staan daarbij centraal.
  • In interieurafwerking & advies worden de opgaven praktischer benaderd, met oog voor uitwerking en detail en voor aspecten van advies.

De bachelorproef, in je afstudeerjaar, is een verdere en doorgedreven specialisatie in één van deze focussen. In dat afstudeerjaar wordt de realiteitszin van de opleiding nog versterkt door een stage. Daar krijg je de kans om je kennis en vaardigheden af te toetsen aan de dagdagelijkse praktijk van de interieurvormgever. Ook in de keuze van je stageplaats kan je trouwens je eigen interesses en specialiteiten beklemtonen.

Na onze opleiding kan je terecht in een breed werkveld binnen de architectuur en vormgeving. Je kan aan de slag in dienstverband of als zelfstandige, en dit in een brede waaier van sectoren: (ver)nieuwbouw, standen- en decorbouw, tentoonstellingsontwerp, productvormgeving, meubel- en designontwerp, …

Wie wil kan ook verder studeren, en dan biedt de School of Arts je al meteen heel wat mogelijkheden. Zo is er de professionele bachelor in de landschaps- en tuinarchitectuur. Mits een toelatingsproef kan je ook de stap zetten naar de academische kunstenopleidingen (masterdiploma), zoals autonome vormgeving, grafische vormgeving, mode of textielontwerp. Binnen de HoGent kan je, nog steeds binnen de bouwsector, je verder bekwamen in de professionele bachelor vastgoed/makelaardij. Wil je verder in het studieveld van de (interieur)architectuur, dan kan dat na een schakelprogramma.

docenten