Menu
Karen Vázquez Guadarrama, Flor de Mil Colores

Karen Vázquez Guadarrama, Flor de Mil Colores

Brian Windelinckx,

Brian Windelinckx, "Et Dimanche, le Déluge"

Jens Burez, The many deaths of John Hurt

Jens Burez, The many deaths of John Hurt

Joosje Hendrickx Småland

Joosje Hendrickx Småland

Vida Deni, Ayan and the White Balloon

Vida Deni, Ayan and the White Balloon

Thomas Nuijten, The End of Monica

Thomas Nuijten, The End of Monica

Film

English master available

Bachelor in de audiovisuele kunsten > film

In de filmopleiding kiezen we voor een vorming tot filmmaker die stevig ingebed is in de artistieke context van een kunstacademie. Aan KASK studeert men af als 'audiovisueel auteur', niet als monteur, geluidstechnicus of cameraman. Techniek staat steeds in dienst van de artistieke zoektocht naar een eigen audiovisuele taal. Centraal in de opleiding staan de studenten, ze worden intensief en persoonlijk begeleid om zichzelf te ontwikkelen tot filmmakers met een gedragen visie. De opleiding vormt een vrijplaats met veel ruimte om te experimenteren en grenzen te verleggen in denken en doen. Hiervoor worden vooral veel films gemaakt. Elke opdracht en oefening resulteert in een persoonlijk filmproject, dat vorm krijgt dankzij de constante feedback van docenten en medestudenten tijdens en na het proces.

Het studieprogramma is opgebouwd uit praktijkateliers en filmkritische theorievakken. Er zijn drie hoofdateliers: Documentaire, Fictie en Audiovisueel onderzoek. In de ateliers Fictie leggen we de nadruk op het schrijven en realiseren van scènes en films, met aandacht voor narratieve strategieën, acteursregie, en cinematografie. De ateliers Documentaire focussen op de positie van de filmmaker in de (audiovisuele) wereld, en op de verhoudingen tussen maker, onderwerp en vorm. Audiovisueel onderzoek is in onze opleiding tegelijk middel en doel: een nieuwsgierige, onderzoekende praktijk helpt om je eigen audiovisuele stem te ontwikkelen. Ook het auditieve luik neemt een belangrijke plaats in: 'Geluid in film' heeft een eigen onderzoeksatelier in het derde jaar en de samenwerking met filmmuziekcomponisten wordt gestimuleerd. Daarnaast spelen ook de filmkritische vakken een cruciale rol: ze helpen de studenten om zich te oriënteren binnen de bestaande filmpraktijken en -discours waardoor ze leren zich uit te drukken over hun werk.

Als sluitstuk van de bacheloropleiding realiseert elke student een persoonlijk filmproject waarbij de afstudeerder de artistieke verantwoordelijkheid neemt voor alle facetten van de productie, van script tot regie, camerawerk, sound design, en montage. Vaak werken studenten ook mee aan de projecten van medestudenten en masterstudenten, en doen zo nuttige ervaring op over het werken in teamverband in de verschillende functies op een filmset.

Na de bachelorjaren kunnen studenten zich verder ontplooien in de masteropleiding die hen vormt tot audiovisuele auteurs met een stevige theoretische basis en een reflectieve houding. De masterproef bestaat uit de realisatie van een film en de neerslag van een onderzoek in de vorm van een scriptie, gevoed door seminaries en een stage – bij ons ‘kunst in het werkveld’ genoemd. Het masterproject lanceert de student meteen in het circuit van de filmfestivals en andere vertoningsplatforms.

Jaar na jaar worden KASKfilms bekroond in binnen- en buitenland. Grote naam hier is natuurlijk Girl, de debuutfilm van Lukas Dhont (KASK-alumnus 2014), die de internationale prijzen aan elkaar rijgt. Maar we
halen ook een prachtig palmares met onze documentaire films. De afgelopen jaren werden afstudeerfilms o.a. geselecteerd voor de prestigieuze festivals Sundance en Karlovy Vary (Flor de Mil Colores van Karen Vázquez Guadarrama), European Media Art Festival en Kassel Documentary Film and Video Festival (Échangeur van Anne Reijniers), DOK Leipzig (Ayan and the White Balloon van Vida Dena), Visions du Réel (En ik ren rond op zoek naar broers van Hannah Bailliu), Oberhausen (Robijnrood van Manon De Sutter) en IDFA (Roosenberg van Ingel Vaikla). In oktober 2018 stond de hele filmopleiding in de schijnwerpers op DocLisboa, dankzij onze uitnodiging als partnerschool op dit toonaangevende festival.

Met KASKcinema, een publieke cinemazaal waarin we ook lesgeven en internationale gasten ontvangen, met tentoonstellingsruimtes zoals KIOSK en de Zwarte Zaal, en het heerlijke KASKcafé als ontmoetingsplekken, en met de ateliers Drama, Animatiefilm en Fotografie als naaste buren, krijgen onze studenten (en docenten) levendige stimulansen. Vergeten we ten slotte niet de context van Gent als filmstad, waar film gretig en intens wordt beleefd. Er is Film Fest Gent dat een bijzondere aandacht voor geluid en muziek deelt met de filmopleiding. De Engelstalige opleiding EPAS (European Postgraduate in Arts in Sound) verkent het geluid als een autonome artistieke discipline gedurende één intensief jaar met een kleine, internationale groep studenten. Dit academiejaar 2018 - 2019 startte InMics, een Europese joint-masteropleiding in filmmuziekcompositie. Daarnaast heeft zich in Gent ook een hoogst eigenzinnig filmcircuit ontwikkeld. Organisaties als Art Cinema OffOff, het vertoningsplatform Courtisane, het online netwerk Sabzian en onze eigen KASKcinema creëren samen een uniek cinefiel en artistiek microklimaat waarin we ons thuisvoelen.

 

docenten