Menu

Beeldhouwkunst

English master available

Bachelor en master in de beeldende kunsten > vrije kunsten > beeldhouwkunst

In de loop van de recente geschiedenis is de beeldhouwkunst misschien wel het artistieke domein waar de meest ingrijpende veranderingen hebben plaatsgevonden. Beeldhouwen is behalve modelleren en sculpteren ook assembleren, het werken met de ruimte, met het eigen lichaam, het ontwikkelen van virtuele objecten, fotograferen, video,… In het beeldhouwatelier wil men de studenten laten kennismaken met en opleiden in een specifiek deelgebied van die brede waaier: nl. dat van de autonome sculptuur, het plastische object.

Het besef dat de eigenheid van de sculptuur in het fysieke object ligt, is de basis voor verschillende diepgaande praktijk- en onderzoeksdomeinen. Wat is de verhouding van de hedendaagse sculptuur ten aanzien van de traditie? In welke mate verschilt een sculpturaal object van de gewone dingen? Wat is de verhouding tussen een artistiek object en de artistieke ideeën of voorstellingen die het kan uitdrukken? En wat met abstractie? Maar ook: hoe krijg ik een staalconstructie in elkaar? Hoe giet ik een geboetseerd lichaamsdeel af in kunststof?

Om op al die vragen een antwoord te bieden, doorlopen de studenten een traject, bestaande uit individueel vrij artistiek werk dat met de docenten wordt besproken, uit vormstudie die in klasgroepen wordt aangeleerd middels concrete oefeningen, en uit het aanleren van basistechnieken die kunnen worden ingezet om het vrij artistieke werk te realiseren. De basistechnieken die in het atelier aan bod komen zijn: modelleren, mouleren in gips en rubber, afgieten in plaasters, kunststoffen en beton, terracotta, houtconstructie en houtsnijden, lassen en metaalconstructie, metaalgieten en steenkappen.

Alle docenten die in het traject beeldhouwkunst lesgeven, zijn zelf artistiek actief, sommigen doen aan onze faculteit ook onderzoek in de kunsten. Elk op hun manier positioneren ze zich binnen de hedendaagse beeldhouwkunst. Daardoor ontstaat binnen het atelier een veelheid aan invalshoeken ten aanzien van het medium. Er ontstaat een brede, open waaier aan visies, die constant ter discussie wordt gesteld. Bovendien hebben alle docenten een technische specialiteit die zij aan de studenten kunnen aanleren. Voor gespecialiseerde technieken wordt soms buitenshuis gewerkt. Zo wordt er bijvoorbeeld brons gegoten bij een gerenommeerde gieterij. Een initiatie steenkappen vindt plaats in Carrara, Italië, bij de wereldberoemde marmergroeve.

Het studietraject richt zich op toekomstige kunstenaars, die bij het afronden van het traject een eigen artistieke praktijk kunnen starten. Afgestudeerden beschikken over een brede waaier aan basistechnieken en kunnen ook terecht in museau, als kunstenaarsassistent, in de decor-, standen- en tentoonstellingsbouw en in gespecialiseerde ateliers (gieterijen, steenkapateliers, restauratie).

docenten