Menu
Voorstelling van InMICS op Film Fest Gent

Voorstelling van InMICS op Film Fest Gent

Poster for the L'Internationale lecture series

Poster for the L'Internationale lecture series

Internationale projecten

ICSS / InMICS

ICSS is een strategisch partnerschap dat zich tot doel stelt een gezamelijk studieprogramma rond muziekcompositie voor audiovisuele media te ontwikkelen. De opleiding zal InMICS heten: International Master in Composition for Screen. Het project wordt voor een periode van drie jaar gefinancierd door het Erasmus+ programma (sept 2014 tot Augustus 2017). De deelnemende partners zijn enerzijds vier hogere kunstinstituten die bekend staan voor hun expertise in compositie van muziek voor audiovisuele media en vier professionele partners gespecialiseerd in de filmindustrie met een grote interesse in muzikale creatie: CNSMD de Lyon, Conservatorio di Musica G.B. Martini Bologna, KASK & Conservatorium / School of Arts Gent, Faculté de Musique Université de Montréal, Festival International du Film d’Aubagne, Fondazione Cineteca di Bologna, FilmFest Gent, Permission Inc. Montréal

De partners zullen een Master ontwikkelen die de deelnemende studenten een internationale omgeving biedt om hun competenties en talenten te ontplooien. Het academisch curriculum dat voorbereid wordt is gericht op internationale studenten die een carrière willen uitbouwen in het componeren van muziek voor audiovisuele media. De eerste generatie studenten die zal instappen in de International Master in Composition for Screen zal starten in 2018.

inmics.org

L'Internationale

L’Internationale is een confederatie van zes toonaangevende musea voor moderne en hedendaagse kunst. De confederatie wil een ruimte voor kunst creëren binnen een niet-hiërarchisch en gedecentraliseerd internationalisme. In deze samenstelling ligt juist de nadruk op het belang van verschillen en op gelijkwaardige uitwisseling die lokaal geworteld en wereldwijd verbonden is.
L’Internationale bestaat uit – Moderna Galerija (MG, Ljubljana, Slovenië); Museo nacional centro de arte Reina Sofía (MNCARS, Madrid, Spanje); Museu d’art Contemporani de Barcelona (MACBA, Barcelona, Spanje); Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA, Antwerpen, België); SALT (Istanbul en Ankara, Turkije) en Van Abbemuseum (VAM, Eindhoven, Nederland) – en wordt ondersteund door aanvullende partnerorganisaties uit het academische en artistieke veld: Grizedale Arts (Cumbria, UK); Liverpool John Moores University (Liverpool, UK); School of Arts – KASK, Hogeschool Gent (Gent, België) en Universität Hildesheim (Hildesheim, Duitsland).
De confederatie ontleent haar naam aan het strijdlied L’Internationale waarin de historische arbeidersvereniging opriep tot een rechtvaardige en democratische samenleving.

Aan de museumconfederatie is een online platform verbonden dat door KASK gecoördineerd wordt. L’Internationale Online publiceert op maandelijkse basis essays, onderzoek en artistieke projecten die voortvloeien uit het gezamenlijke programma en de collecties van de confederatie. Het platform is ingedeeld volgens vier onderzoeksvelden: Politics of Life and Death, Decolonising Practices, Real Democracy and Alter Institutionality. De opinierubriek wordt gevoed door een aantal bloggers die speciaal hiervoor uitgenodigd zijn. L’Internationale Online heeft als specifieke functie om de diverse onderwerpen die binnen L’Internationale aan bod komen met elkaar en met het project The Uses of Art te verbinden.

http://www.internationaleonline.org/

CILECT & GEECT

CILECT is een internationale associatie van film- en televisiescholen. De organisatie werd gesticht in 1955 in de marge van het Filmfestival van Cannes, door Rémy Trousseau en avant-garde filmmaker Marcel L'Herbier. CILECT is een platform voor filmmakers-docenten om kwalitatief hoogstaande, educatieve standaarden uit te wisselen en boven-regionale samenwerkingen te stimuleren tussen audiovisuele opleidingen van over de hele wereld. Vandaag telt CILECT meer dan 160 leden afkomstig uit meer dan 60 landen verspreid over alle continenten. In oktober 2014 werden zowel de film- als animatieopleiding van KASK geaccepteerd als lid van CILECT.

GEECT is de Europese groepering van film- en televisiescholen, samengesteld uit 80 leden in 33 landen, die als doel heeft om samenwerkingen te stimuleren tussen filmopleidingen, onderzoeksprojecten en de filmindustrie, en om opleidingen aan filmscholen te promoten. Deze samenwerkingen garanderen de kwaliteit van de opleidingen en verzekeren de voortdurende innovatie en actualisering van lesmethodes en -programma's binnen de eigenheid van elke opleiding. Zowel de film- als animatieopleiding van KASK zijn lid van GEECT sinds oktober 2014.

 

congo.music@vlaanderen (afgerond 2011-2013)

Het project Congo.Music@Vlaanderen is een samenwerking tussen het Conservatorium, vzw Muzikon en het Institut National des Arts Kinshasa (INA). Opzet is wederzijdse ontwikkelingseducatie via regelmatige docenten- en studentenuitwisselingen. De rijkdom en diversiteit van de Congolese muziekcultuur en de artistieke creativiteit in Vlaanderen smelten zo samen in één artistiek project. De docenten/muzikanten van het INA inspireren onze lesgevers en studenten vanuit de specifieke Congolese muziektradities en initiëren hen erin. Anderzijds draagt de uitwisseling bij tot de verdere opleiding van de betrokken Congolese docenten en tot verdere capaciteitsopbouw van het INA. De partnerorganisaties zijn overtuigd van het belang van cultuur in het proces van duurzame ontwikkeling.