Menu
Campagnebeeld MIRY Concertzaal, © Stine Sampers

Campagnebeeld MIRY Concertzaal, © Stine Sampers

MIRY Concertzaal

MIRY Concertzaal is een zeer levendige plek in het historisch hart van Gent waar al meer dan honderd jaar lang quasi dagelijks gemusiceerd wordt. Met een nieuwe, volledig eigen muziekprogrammatie breidde het Conservatorium in 2015 haar artistieke werking uit. MIRY Concerten biedt – via vier reeksen – een podium aan musici wiens werk studenten en publiek prikkelt.

In MIRY Meesters treden gelauwerde muzikanten aan. Het seizoen opent met een bezoek van het gerenommeerde Raschèr Saxophone Quartet die voor de gelegenheid hun pijlen richten op zowel Bach als Xenakis. Uitkijken wordt het eveneens naar de komst van Vineta Sareika & Amandine Savary met de integrale vioolsonates van Grieg. Het Gentse Conservatorium is vertegenwoordigd met een kwintet bestaande uit de titularissen van de strijkersklassen. Met Mozart en Brahms brengen zij hoogtepunten uit de Weense kamermuziekliteratuur.

Gezelligheid troef op MIRY Zondagen. Jong talent zorgt ervoor dat u neuriënd aan het aperitief kan. Zo doet de twintigjarige violist Kerson Leong samen met zijn ervaren begeider Jean-Claude Vanden Eynden een gooi naar uw hart en blaast een driekoppig Italiaans gezelschap het stof van Haydns fluittrio’s. Het jeugdige kwintet Tmesis kleedt dan weer orkestrepertoire uit tot verrassend, intieme kamermuziek.

De reeks MIRY Vocaal werd vorig jaar zo gesmaakt dat ze ook dit seizoen een stevige poot van het programma vormt. Met name het Vlaams Radio Koor vereert onze zaal opnieuw met enkele passages en dat onder de leiding van Hervé Niquet en golden boy Eric Whitacre. Een extra vat stembandensmeer laten we aanrukken voor Florian Heyerick en diens ensemble Ex Tempore dat onder andere ter voorbereiding van Pasen de passie preekt.

Muzikale avonturiers vinden hun gading in MIRY Hedendaags. Huisensemble GAME maakt het naar goede gewoonte een aantal keer behoorlijk bont. Onder meer met hun dansende collega’s van P.A.R.T.S. gaan zij onbeschaamd op zoek naar nieuwe uitdrukkingsvormen. Verder komt componist Daan Janssens met het HERMESensemble bloemlezen uit eigen werk en brengt FredDo de laatste nieuwtjes uit Wenen mee.

De MIRY Concertzaal is ook een pedagogisch instrument voor de studenten, docenten en onderzoekers van de School of Arts. Zij tonen er eigen werk in een professionele setting. Tot slot zijn er de MIRY Gasten: externe ensembles of concertorganisatoren zoals het Muziekcenturm De Bijloke, bij wie de zaal zeer geliefd is omwille van haar uitstekende akoestiek.