agenda & nieuws

Workshop Anouk Declerq in Bozar (10.12.15)

Anouk Declerq, docente mediakunst aan KASK / School of Arts Gent, begeleidt een workshop in Bozar over de productie van films.

On & For Production is een initiatief gericht op het beantwoorden van vragen betreffende de specifieke condities en vereisten van het produceren van films van kunstenaars, en dit in zowel praktische als conceptuele bewoordingen.

Aan de hand van drie films van Beatrice Gibson, Eleni Kamma en An van Dienderen gaan de kunstenaars en hun producenten doorheen de verschillende stadia, uitdagingen en samenwerkingen van de productie van hun film. De sessie, die bestaat uit de projectie van de 3 kortfilms, wil een dialoog creëren tussen sprekers en publiek met als opzet het delen van bekommernissen en strategieën, of het gebrek eraan, bij het maken van een film.

Programma / case studies:

Solo For Rich Man - Beatrice Gibson
(2015, kleur, geluid, 13’35’’)
Beatrice Gibson’s Solo for Rich Man is geïnspireerd door de roman J R van Willian Gladdis en
een heruitvoering van vijf performances ( waaronder één van Fluxus kunstenaar George Maciunas)  die voortvloeiden uit een vierdaagse experimentele muziek workshop voor kinderen, bedacht voor Gibson en de befaamde cellist Anton Likoszeviezs.

Yar Bana Bir Eğlence: Notes On Parrhesia - Eleni Kamma
(2015, kleur, geluid, 37’24’’)
Tijdens haar residentie in Istanbul in 2013, was Kamma getuige van de publieke protesten in Taksim Gezi Park. Ze zag er een duidelijke link tussen de manier waarop de publieke ruimte momenteel een nieuwe vorm aanneemt en hoe dit gebeurde in de Ottomaanse periode: doorheen ‘parrhesia’ (vrijheid van spreken) en politieke satire, publieke participatie en humor.

Lili - An van Dienderen (onderzoekster KASK / School of Arts Gent)
(2015, kleur, geluid, 11’)
Het fenomeen van ‘China Girls’ wordt sinds de jaren twintig intensief gebruikt in de wereld van de cinema: vrouwen met een perfect Kaukasische huid worden naast een kleurenkaart gefilmd om zo de kleurbalans van de camera op punt te stellen. De film bevraagt de traditie van ‘China Girls’ binnen de context van een samenleving die, volgens antropoloog Michael Taussig, illustratief is voor een chromofobe ongemakkelijkheid ten opzichte van kleur.

Gemodereerd door Auguste Orts.
Gesteund door Creative Europe Programma van de Europese Unie en de Vlaamse Gemeenschapscommissie

foto: Lisa Spilliaert

foto: Lisa Spilliaert

nieuws

archief