agenda & nieuws

Studenten vrije kunsten nemen deel aan projectweek Philippe Vandenberg Foundation (17.01.20)

In het voormalige atelier van schilder Philippe Vandenberg (1952-2009) en het La Cambre in Brussel vindt tussen 20 en 24 januari Drawing in Practice plaats. Studenten uit vier prominente Belgische kunstscholen, waaronder KASK & Conservatorium, worden er geïnspireerd over de mogelijkheden van de tekenkunst.

Sinds het overlijden van Vandenberg in 2009 ondersteunen zijn kinderen de verspreiding van zijn œuvre. Hun krachtenbundeling in de Philippe Vandenberg Foundation leidde tot tentoonstellingen in New York, over Hamburg tot Seoul. Vandenberg wordt vandaag gelauwerd als één van meeste radicale naoorlogse kunstenaars in België. Niet in het minst door de kruisbestuiving tussen de schilder- en tekenkunst kent zij œuvre een ongekende thematische en stilistische diversiteit.

De Foundation is naast een centrum voor conservatie, onderzoek en presentatie een plaats van verbinding rond het œuvre van Vandenberg. Het komende jaar staat boordevol dergelijke initiatieven gepland. Ze worden gebundeld rond de solotentoonstelling Philippe Vandenberg: Molenbeek, die in het najaar opent in BOZAR. Deze eerste institutionele tentoonstelling over Vandenberg in België zal de geëngageerde kunst uit zijn Molenbeekse jaren (2005-2009) onderzoeken met meer dan 400 werken op papier.

Drawing in Practice (20-24 januari) markeert het start van deze initiatieven. Deze uitzonderlijke projectweek is een samenwerking met vier prominente Belgische kunstscholen: erg (Brussel), La Cambre (Brussel), KASK (Gent) en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Kunststudenten uit verschillende richtingen worden er aangemoedigd om de plaats van de tekenkunst in hun praktijk te bevragen in dialoog met het œuvre van Vandenberg. Presentaties en workshops gaan door in het atelier van de kunstenaar in Molenbeek en het La Cambre onder begeleiding van academici, kunstenaars en curatoren zoals Nico Dockx, Carine Fol, Pélagie Gbaguidi, Emilio López-Mechero en Peter Verhelst.

De hierbij aansluitende conferentie Drawing as Practice, die plaatsvindt op 2 april van dit jaar in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, zal het statuut van de tekenkunst vanuit een theoretisch perspectief belichten.