agenda & nieuws

Studenten Conservatorium Gent namen deel aan International Writers Camp in Haarlem (09.02.17)

Voor de tweede maal organiseerde het conservatorium Haarlem in Nederland het International Writers Camp. De muzikale bijeenkomst, die studenten van verschillende Europese muziekinstituten verzamelde, vond plaats van 1 tot 4 november 2016. Ook vier studenten van Pop en Muziekproductie aan Conservatorium Gent namen deel. Het concept van het IWC bestaat eruit groepen te vormen bestaande uit minstens één vocalist, één producer en één instrumentalist die samen een lied creëren. Daarna werden hun creaties beoordeeld door een jury van specialisten van Sony/ATV, Universal Music, CTM Publishing, Strengholt Music, Armada Music, en TTT Management.

“Het feit dat de songs geproducet worden in slechts drie dagen door groepen die willekeurig samengesteld zijn, maakt het extra spannend te weten dat ze met hun lied ook echt een contract in de wacht kunnen slepen”, zegt Remco van Eijndhoven, internationaal coördinator van het IWC. 87 studenten uit België, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Duitsland, Spanje, Finland, Zweden, Italië en Denemarken werkten samen met de studenten uit Conservatorium Haarlem om tot een totaal van 29 nieuwe songs te komen. De vier kandidaten uit Conservatorium Gent zijn Joris De Meester en Joris Vander Straeten, studenten Muziekproductie, Neil Akenzua, student Pop Piano en Jasper Publie, student Pop Zang.

Voordat studenten in groep aan de slag gingen, werden ze gebrieft over de soorten songs waar platenlabels nu naar uitkijken. “Iemand adviseerde vocalisten om te focussen op het gevoel van de song in plaats van te proberen indruk te maken met vocale hoogstandjes”, zegt van Eijndhoven. Waar iedereen het over eens was, was dat alles draait om het refrein. Volgens de organisator “geeft de streamingindustrie ons een goed beeld van hoe snel mensen doorgaan naar een volgend nummer zonder een lied helemaal te beluisteren, waardoor het dus alsmaar belangrijker wordt de intro of eerste strofe niet te lang te houden.”

Na twee dagen van hard labeur kwamen de groepen tegenover de jury te staan, aan wie ze anderhalve minuut van hun lied lieten horen. Nadien gaven de leden van de jury feedback op basis van waar de muziekindustrie vandaag de dag naar op zoek is.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=m87npDDy0nU

nieuws

archief