agenda & nieuws

Stichting Geo Verbanck geeft Orpheusbeeld in bruikleen aan de School of Arts van de Hogeschool Gent (03.11.15)

Een bruikleen 

Op maandagavond 26 oktober 2015 om18 uur werd in de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium aan de Geraard de Duivelstraat het Orpheusbeeld van Geo Verbanck ingehuldigd. De School of Arts krijgt dit meer dan levensgroot beeld van Orpheus, in 1948 gemaakt door de Gentse beeldhouwer Geo Verbanck in bruikleen voor onbepaalde duur. De heer Bob Autrique, voorzitter van de Stichting en kleinzoon van de beeldhouwer ondertekende de bruikleenovereenkomst. Decaan Wim De Temmerman nam het beeld in ontvangst. De Orpheus staat vanaf nu in de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium. Iedereen kan het gaan bekijken tijdens de openingsuren van die bibliotheek (ma. - do. 9u tot 18u; vrij. 9u tot 17u).

Een wandeling rond Geo Verbanck in Gent 

Geo Verbanck leefde en werkte in Gent van 1881 tot 1961. Van 1924 tot aan zijn pensioen in 1941 vormde hij ontelbare jonge kunstenaars in het atelier beeldhouwen van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Daarnaast kreeg hij ook vele opdrachten: van particulieren en van openbare besturen. In de Gentse stadskern kun je er werkelijk niet omheen. Een korte wandeling voert je langs het grootse monument ter ere van de gebroeders Van Eyck op het Geraard de Duivelhof, gemaakt naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling te Gent in 1913; de beelden van de vijf werelddelen aan het vroegere postgebouw aan de Korenmarkt; het Sint-Jorisbeeld bovenop de trapgevel van de Cour Saint-Georges in de Hoogpoort; het grote bas-reliëf op de hoek van de Voldersstraat en de Sint-Niklaasstraat dat de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog herdenkt; alle bas-reliëfs aan de vroegere Belgische Bank van de Arbeid (nu het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent) in de Voldersstraat; bas-reliëfs bovenaan de gevel van het ING-gebouw aan de Kouter; de beeldengroep van het Gerechtigheidstafereel in het driehoekig fronton van het Gerechtsgebouw; al het beeldhouwwerk aan het Provinciehuis in de Gouvernementstraat; een groot stuk van de monumentale gebeeldhouwde fries vóór het gebouw van de administratieve diensten van de Stad Gent aan het Woodrow Wilsonplein. Wil je er meer over weten: de Gentse gidsenorganisatie Gandante (info@gandante.be) biedt een specifieke Geo Verbanckwandeling aan.

Orpheus in het Conservatorium

In 1948 maakte Geo Verbanck een meer dan levensgroot beeld van Orpheus, de mythische zanger die met zijn lier mens en dier wist te beroeren. Ook het beeld zelf ontroert de toeschouwer: de bijna naakte zanger is zo realistisch weergegeven dat ieder van ons zich ermee kan identificeren. Het lichaam is tastbaar en herkenbaar. Van het gezicht straalt de pijn en het verdriet af om de verloren geliefde, Eurydice. Als toeschouwer word je erdoor aangegrepen en kun je een gevoel van medelijden niet onderdrukken. Dit beeld heeft Geo Verbanck nooit willen verkopen. We zijn trots dat het een eervolle plaats heeft gevonden in het Conservatorium.

Een fraaie monografie

Tegelijkertijd met de bruikleen, brengt de Stichting Geo Verbanck een kleine monografie uit over de verschillende Orpheusbeelden die Geo Verbanck ooit in zijn loopbaan maakte. Het oudste beeld dateert van 1909 en maakte Verbanck tijdens de prestigieuze kunstwedstrijd, gekend als de Prijs van Rome. Daarmee werd hij tweede gerangschikt en kreeg hij een gouden eremedaille. Een verkleinde kopie ervan is te zien in het Gentse Museum voor Schone Kunsten. Andere uitbeeldingen van Orpheus door Geo Verbanck kan men zien in Lokeren, Brussel en Leuven. Van elke creatie schetst auteur Anthony Demey, die niet aan zijn proefstuk toe is, de hele context en geeft hij een kunsthistorische duiding. Het boekje eindigt met een overzicht van de belangrijkste werken van Geo Verbanck in de Gentse stadskern. En voor de anderstaligen is er ook een samenvatting in het Frans en in het Engels opgenomen. Prachtige, professioneel gemaakte foto's illustreren het geheel, dat stijlvol is vormgegeven door de Gentse firma Graffito, bekend om zijn uitgaven van kunstboeken.

De monografie De Orpheus van Geo Verbanck door Anthony Demey (A5-formaat, 64 blz.) kan voor 10,00 euro (+ verzendingskosten) worden besteld bij de Stichting Geo Verbanck (Max Temmermanlaan 34, 2920 Kalmthout; e-mail: autrique@glo.be).

nieuws

archief