agenda & nieuws

Laura Herman wordt mastercoördinator vrije kunsten en course director curatorial studies (08.09.20)

Laura Herman is aangesteld als course director van de postgraduaatsopleiding Curatorial Studies en als coördinator van de master beeldende kunsten, afstudeerrichting Vrije Kunsten van KASK & Conservatorium. Ze neemt er met ingang van september het roer over van respectievelijk Antony Hudek die algemeen directeur werd van het museum Dhondt-Dhaenens en van Simon Delobel die directeur werd bij KIOSK. Met de komst van Laura Herman gaan beide opleidingen in het domein van de beeldende kusten een veelbelovend nieuw hoofdstuk tegemoet.

Laura Herman (°1988, Brussel) is curator, schrijver en redacteur. Tot op heden werkte ze bij La Loge, een Brusselse ruimte gewijd aan hedendaagse kunst, architectuur en theorie, waar ze onder meer Learning from Artemisia van Uriel Orlow, Palais de Justice van Carey Young en Despina van Zoë Paul cureerde, en ze was redacteur bij De Witte Raaf, een tijdschrift over recente en hedendaagse kunst. Van 2018 tot 2020 was ze curator van The New Sanctuary, het twaalfde satellietprogramma van Jeu de Paume in Parijs, CAPC in Bordeaux en het Museo Amparo in Puebla, Mexico. Ze is theoriedocent aan het departement Contextual Design van de Design Academy Eindhoven, coredacteur van The Floor is Uneven. Does it Slope? (Mousse Publishing, 2019) en coauteur van publicaties waaronder Herewith the Clues (Sternberg Press, 2019) en Experience Traps (Motto Distribution, 2018). Herman behaalde een master aan het Centre for Curatorial Studies, Bard College, New York (2016) en een master in de moderne vergelijkende letterkunde aan de Universiteit Gent (2010).

Laura aan het woord over haar nieuwe opdracht aan KASK & Conservatorium: “Ik kijk ernaar uit om bij te dragen aan de verdere uitbouw en internationalisering van de postgraduaatsopleiding Curatorial Studies en de Master in de Vrije Kunsten van KASK & Conservatorium – School of Arts in nauwe samenwerking met de Universiteit Gent en S.M.A.K. Behoedzaam schuifelend naar het 'nieuwe normaal', dient zich een kans aan om opnieuw open naar de wereld te kijken; om samen onze aandacht te richten op wat wenselijk is, eerder dan te reproduceren wat we al kennen. Ik geloof dat we studenten een veelzijdig en uitdagend platform kunnen bieden dat uitnodigt tot een kritische reflectie op de artistieke en curatoriële praktijk. Door een beroep te doen op de expertise van een breed en divers netwerk van kunstenaars, curatoren, instellingen en initiatieven, hoop ik dat die praktijken zich ten volle kunnen ontwikkelen.

Lars Kwakkenbos, decaan KASK & Conservatorium: “Laura doorliep de voorbije jaren reeds een indrukwekkend parcours in de kunstwereld in binnen- en buitenland, ze kent onze school door en door en haar interesses en ambities sluiten wonderwel aan bij die van ons. We kijken ernaar uit om samen met haar een nieuw hoofdstuk te schrijven in het verhaal van Curatorial Studies en dat van de Master Vrije Kunsten. De synergie die twee uitdagingen is beloftevol en zal Curatorial Studies duurzaam helpen verankeren binnen het Gentse kunstenveld, in een duurzame dialoog met de partners van Curatorial Studies, zijnde de Universiteit van Gent en S.M.A.K.

Curatorial Studies

De Engelstalige postgraduaatsopleiding Curatorial Sudies aan KASK & Conservatorium is een eenjarig programma voor studenten met een masterdiploma in de kunsten, humane of exacte wetenschappen, en met een bijzondere voorliefde voor hedendaagse kunst. Deze in 1999 opgerichte curatoriële opleiding is de enige in België. Ze is toonaangevend in Europa. De opleiding onderscheidt zich van gelijkaardige Europese en Amerikaanse programma’s door de brede waaier aan vaardigheden die aan bod komen, van conservatie en tentoonstellingsgeschiedenis en -theorie tot het opbouwen van collecties en publiekswerking. Het postgraduaat streeft naar alumni die zowel in praktisch als theoretisch opzicht uitblinken in het curatoriële veld. Het is een samenwerking van KASK & Conservatorium (HOGENT-Howest), UGent en S.M.A.K.

Vrije Kunsten

De vrije kunsten zijn binnen KASK & Conservatorium georganiseerd in zes studietrajecten of ateliers: schilderkunst, beeldhouwkunst, tekenkunst, installatie, mediakunst en performance. Deze vijf ateliers staan in nauw contact met elkaar en gaan voortdurend allianties aan op artistiek en op organisatorisch vlak. Toch vertrekt de pedagogiek van elk afzonderlijk atelier van de specificiteit van de eigen discipline. De vrije kunsten zijn een afstudeerrichting binnen de master beeldende kunsten.

Beeld in hoge resolutie
Portret Laura Herman (c) Thomas Nolf

nieuws

archief