agenda & nieuws

Carll Cneut wint Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren 2014 (21.09.15)

Docent grafisch ontwerp / illustratie Carll Cneut kreeg op 20 september de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren 2014 overhandigd uit de handen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Volgens de jury toont de illustrator zijn meesterschap met de uitzonderlijke, persoonlijke, poëtische vertelling ‘De gouden kooi’.

De jury omschrijft Carll Cneut als een bevlogen kunstenaar, die een prachtig oeuvre heeft uitgebouwd. Hij heeft grenzen verlegd in de Vlaamse illustratiekunst en een belangrijke plaats veroverd binnen de Vlaamse jeugdliteratuur. Cneuts werk heeft een bijzondere uitstraling en impact, ook ver buiten Vlaanderen. Elk boek biedt een uitgebalanceerd verhaal in beelden, dat over en doorheen het geschreven verhaal overtuigend uitdrukking geeft aan personages, emoties en betekenissen. Het werk van Carll Cneut is een toppunt van verbeeldingskunst in alle betekenissen van dat woord, het heft op vernuftige wijze het onderscheid tussen tekst en illustratie op.

De jury noemt ‘De gouden kooi’ een evenwichtige, dynamische en technisch perfecte compositie. Met bewegingen, kleuren en densiteit vertelt Cneut een verhaal van emoties en drijfveren. Zijn onafgewerkte platen, tekeningen in kinderstijl en morsig geschilder maken gevoelens van onmacht en verlangen concreet en geven ruimte voor een persoonlijke interpretatie. De tentoonstelling ‘In my head’ is voor de jury exemplarisch voor Cneuts zorgvuldig opgebouwde oeuvre, met onafgewerkte beelden en lege plekken. Ze nodigen de lezer voortdurend uit om zelf deel te nemen aan het verhaal en het ook te vervolledigen. Door zelf op de tentoonstelling te tekenen, bracht Cneut zijn kunst dichter bij het publiek en creëerde hij een unieke belevenis.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz: “Carll Cneut creëert met zijn illustraties een eigen wereld. Zijn composities doen ook een levendig universum vermoeden dat zich buiten de bladspiegel afspeelt. Hij weet constant de fantasie van de lezer te prikkelen. Zijn werk wordt, ook internationaal, heel erg gesmaakt. Een zeer terechte winnaar.”

'De Gouden Kooi' werd geschreven door Anna Castagnoli, vertaald door Saskia De Coster en geïllustreerd door Carll Cneut. Je kan het boek online bestellen op de site van Uitgeverij De Eenhoorn.

Illustratie van Carll Cneut uit 'De Gouden Kooi'

Illustratie van Carll Cneut uit 'De Gouden Kooi'

Illustratie van Carll Cneut uit 'De Gouden Kooi'

Illustratie van Carll Cneut uit 'De Gouden Kooi'

nieuws

archief