agenda

agenda & nieuws

22.10.19—20:00    Studium Generale: Hetty Helsmoortel MIRY Concertzaal lezing

De revolutionaire CRISPR-techniek

Kunnen we binnenkort de kleur van de ogen van jouw toekomstig kindje bepalen? Uitsluiten dat hij of zij ooit een alcohol probleem zal krijgen? Kunnen we binnenkort erfelijke ziektes buiten spel zetten?
Met CRISPR, een erg revolutionaire techniek om aanpassingen te doen in het DNA van om het even welk organisme, zouden we ziekten, zoals kanker of malaria, kunnen aanpakken, tomaten roder maken, bio-ethanol uit planten halen, immuuntherapie kunnen ondersteunen,…  CRISPR wordt daarom de grootste gamechanger van de toekomst genoemd. Maar nu het genetisch modificeren van mensen in zicht komt, dringt een maatschappelijk en ethisch debat zich op.

Naast kankeronderzoeker aan de Universiteit van Gent is Hetty Helsmoortel een helder en gepassioneerd verteller over alles wat met wetenschap te maken heeft. Ze volgt als freelancer het wetenschapsnieuws op de voet, verschaft regelmatig tekst en uitleg in televisieprogramma’s, zit maandelijks in de Nerdland podcast van Lieven Scheire, is dikwijls te horen op de radio en schrijft af en toe columns voor onder andere EOS, De Morgen en De Standaard.

Hetty Helsmoortel loodst ons op deze avond in heldere en begrijpelijke taal door de biologie en het mechanisme achter CRISPR. Daarnaast vertelt ze ons in detail over de meest interessante toepassingen op korte en lange termijn. Ten slotte behandelt ze een aantal ethische vraagstukken die gepaard gaan met het aanpassen van DNA, waarbij de focus vooral ligt op de toepassingen bij de mens.

CRISPR heeft na deze avond geen geheimen meer voor ons.

  • KASK & Conservatorium i.s.m. Vorming Plus Gent-Eeklo
  • Biezekapelstraat 9, 9000 GENT, €8/0