Menu

agenda

afgelopen evenementen

agenda & nieuws

29.09—22.10.17    Skopiumschuivers Campus Bijloke - Zwarte Zaal expo

S K O P I U M S C H U I V E R S is de titel van zowel een boek als een expositie. Centraal staat hierin het eerste decennium van de filmzaal Studio Skoop, en hoe die pionierstijd resoneert tot in het heden.

Onder impuls van Ben ter Elst heeft Studio Skoop bakens verzet in het door conservatieve krachten gedomineerde Vlaanderen. Hij begon in 1970 met de eerste filmvertoningen, en in 1974 met het Internationaal Filmgebeuren Gent. Centraal in de programmering stonden uitzonderlijke films, die in het commerciële circuit nooit een kans zouden gekregen hebben. Daarmee legde hij meteen ook de fundamenten van wat later het Film Fest Gent zou worden.

Toen hij aan zijn avontuur begon, bood Gent een grauwe aanblik. Jonge gezinnen trokken weg uit de stad. Vrijgevochten studenten huurden samen goedkoop een huis, een beluik of een cité, waar ze in een soort ‘vrijstaat’ leefden. Rond Het Pand, (nu Caermersklooster) en de Academie bloeide een alternatieve scène, vooral gevormd door kunstenaars. In de omgeving van de Sint-Pietersnieuwstraat en de Blandijnberg ontstonden vergelijkbare gemeenschappen van studenten die meer gepolitiseerd waren. Ze ontmoetten elkaar allemaal in 'De Skoop,' de cinemazaal annex Grand Café aan het Gentse Sint-Annaplein. Ben ter Elst noemde hen gezamelijk de ‘Skopiumschuivers.’

Inmiddels is gebleken dat veel van die vaste klanten op hun beurt aan de basis liggen van talloze nieuwe initiatieven die het culturele en maatschappelijke leven in Vlaanderen en daarbuiten hebben getransformeerd. Paya Germonprez, zelf medewerkster van het eerste uur, vond dat de schat aan foto’s, affiches, getuigenissen, processen-verbaal, anekdotes en straffe verhalen niet verloren mocht gaan. Daarom ging ze op zoek naar de overlevers uit die periode en voerde met hen lange gesprekken om het bewaarde materiaal tot leven te brengen. Tal van vroegere Skopiumschuivers die later op hun domein toonaangevend zouden worden, schreven speciaal voor het boek een tekst, met bijdragen van onder meer Jean-Paul Van Bendeghem, Michiel Hendryckx, Herman Balthazar, Stefan Hertmans, Guido Van Meir, Eric Corijn, Guido Lauwaert ...

S K O P I U M S C H U I V E R S draait evenwel niet alleen om het koesteren van herinneringen en het evoceren van de tumultueuze jaren zeventig. Naast het rijk geïllustreerde boek met getuigenissen is er ook de tentoonstelling waarin de betekenis van die pionierstijd voor de huidige generatie wordt aangekaart, en dit zowel op het gebied van de film, theater, beeldende kunst als maatschappelijke actie. Aan de hand van gesprekken, projecties, performance en muziek wordt op vier donderdagavonden de impact van Studio Skoop afgewogen en geactualiseerd.

De gelijknamige tentoonstelling met affiches, foto’s en documenten start op 28 september en loopt tot 22 oktober 2017, in de Zwarte Zaal van de School of Arts op de Bijloke. Openingsuren van woensdag tot zondag van 12u tot 18u, op donderdag tot 23u.

Boek: samengesteld door Paya Germonprez, redactie Agnes Goyvaerts, distr. Snoeck Publishers
Expositie: samengesteld door Paya Germonprez en Edwin Carels, curator Edwin Carels, productie School of Arts

  • Vernissage en boekvoorstelling: 28.09.17 – 19:00
  • Tentoonstelling: 29.09 – 22.10.17
  • Openingsuren: DI – VR 14:00-18:00 / DO 14:00-22:00 / ZA – ZO 11:00-18:00