agenda & nieuws

19.12.19—20:00    UITGESTELD!!! KASKlezingen: Rasha Salti Campus Bijloke - Cirque lezing

Door de stakingen in Frankrijk is de lezing van Rasha Salti uitgesteld naar het voorjaar. Een nieuwe datum wordt later meegedeeld.

Rasha Salti bespreekt in de lezing haar project Saving Bruce Lee – African and Arab Cinema in the Era of Soviet Cultural Diplomacy

In het kielzog van de postkoloniale bevrijding was het Zuiden een omstreden terrein, gevangen tussen de twee grootmachten van de Koude Oorlog voor de inzet van invloed en trouw. In een tijd waarin cinema een vruchtbaar veld was voor het smeden van de nationale identiteit, waren filmbeurzen een van de instrumenten van de USSR voor "culturele diplomatie". Tussen de jaren zestig en tachtig ontvingen veel filmmakers uit de Arabische wereld en het Afrikaanse continent, die later een prominente rol zouden gaan spelen, hun diploma's van het prestigieuze Gerasimov Institute of Cinematography (VGIK) in Moskou. Zinspelend op de verzinsels van nationale iconen, populaire fantasieën en ideologieën die weerspiegeld worden in cinematografische werken, bezoekt Saving Bruce Lee opnieuw hun ambacht en hun ervaring. Het was een driedaags programma dat oud-studenten en andere filmdeskundigen bijeenbracht en dat vrijwel onbekende eindwerken van de filmmakers vertoonde met prominente werken uit hun latere carrière.

(Bron: www.hkw.de)

Didi Ould Nana, a Mauritanian student in the Cinematography Department. | Courtesy VGIK-Archive, vgik.info

Didi Ould Nana, a Mauritanian student in the Cinematography Department. | Courtesy VGIK-Archive, vgik.info