agenda & nieuws

29.04.21—20:00    KASKlezing Marlie Mul Online lezing

Marlie Mul maakt sculpturen, werken in textiel, schilderijen en maakt gedrukte edities en publicaties, zoals de zine ground (2018). Als opkomend kunstenaar krijgt ze in 2017 haar eerste solotentoonstelling in Schotland aangeboden en dan nog wel in de prestigieuze GoMa (The Gallery of Modern Art) in Glasgow. Een mooie kans, die echter al snel ingewikkelder blijkt dan vooraf gedacht. De zaken escaleren in die mate dat Mul met haar rug tegen de muur staat en de keuze moet maken of ze überhaupt nog wel werk wil tonen bij GoMa. Een dilemma, want de keuzes zijn beperkt; enerzijds wil je als kunstenaar alle kansen aangrijpen die je krijgt, maar tegelijkertijd wil je ook je grenzen trekken. Mul kiest om als tentoonstelling de tentoonstelling te annuleren. Cancelled zoals het project zal heten, zal de expo vervangen zoals deze gepland was en een schijnbaar lege zaal ‘tonen’; enkel met afbeeldingen van het inmiddels nog steeds lege schaalmodel van het museum zoals het in haar atelier stond. Het annuleren van de tentoonstelling wordt tentoongesteld en een succes (!!!) de expo lokt minstens 108.000 bezoekers en komt internationaal in de aandacht te staan. Naast dit succes, vormt het project de inspiratie voor de zine ground (gemaakt in samenwerking met schrijver Harry Burke), - een magazine waarin ze kritisch naar instituten kijkt, en is het de aanleiding voor een publicatie over het project, Cancelled, en is het tot vandaag de inspiratie voor nieuwe projecten en initiatieven. In deze lezing gaat Mul dieper in op Cancelled, ze bespreekt haar artistieke strategieën, de lessen die ze uit deze ervaring trok en hoe ze terugkijkt op dit surreële project. 

Marlie Mul stelde internationaal tentoon in onder meer: Ujazdowski Castle Centre for Contemporary Art (Warsaw, PL), the Biennial of Graphic Arts (Ljubljana, SL), Istituto Svizzero (Rome, IT), 49 Nord 6 Est-FRAC Lorraine (Metz, FR), Kunsthalle Wien, (Wenen, AT), Kunsthalle Bern (Bern, SW), Fridericianum (Kassel, DE) 9e Biënnale van Berlijn (DE), Biënnale van Taipei (Taiwan), Swiss Institute (New York, VS), ICA (Londen, UK), Sculpture Center (New York, VS), Ballroom Marfa (Texas, VS). Marlie Mul is hoofd van de MFA Work.Master aan HEAD (Haute Ecole d'Art et de Design) in Genève.

Reserveren

Voorlopig is deze lezing ingepland als een ZOOM webinar. Schrijf je in via Eventbrite en je krijgt automatisch de link toegestuurd. Indien de lezing alsnog op onze campus zou doorgaan, wordt je hiervan verwittigd. Alle lezingen worden gestreamd op ons youtube-kanaal.

© Marlie Mul

© Marlie Mul