agenda & nieuws

22.04.21—20:00    KASKlezing Lily van der Stokker Online lezing

Vanaf de jaren 1980 maakt Lily van der Stokker moeilijke kunst die er makkelijk uitziet. Kleurrijke tekeningen en muurschilderingen, kunstwerken die rechtstreeks tot de toeschouwer spreken en de positie van de vrouw- of hun eigen ‘creatie’ als onderwerp hebben. Met zinnen als ‘kalm nou maar,geen zorgen alles komt goed’ of ‘cheap artworks easy to understand, we also sell socks’ in kleurrijke wolken, met kleurplaat-achtige bloemen verleidt ze de kijker, terwijl haar tekst scherp is en aan het denken zet; wat komt er goed? En moet de kunstenaar makkelijke, behapbare kunst maken?

Na de gloriedagen van de pop-art en de conceptuele kunst, het manifeste feminisme en de voortijdagen van de ‘duistere 80ties’ profileert Van der Stokker zich met een radicaal eigen geluid. ‘Vrouwelijke’ kunst, of thematiek, die provoceert door zich niet te conformeren aan de heersende normen over goede smaak. Tekeningen waarin vragen gesteld worden over het vrouwzijn en het kunstenaarschap. Kan je een mislukt schilderij tonen? En kies je als vrouw tussen carrière en het moederschap? Met het introduceren van woorden als ‘vriendelijk’, ‘goed’ en ‘kusje’ in haar werken, wordt de kijker op het verkeerde been gezet en misschien een beetje getart. De werken die er lief en onnozel uitzien, blijken een gelaagd geheel te zijn met referenties naar de kunstgeschiedenis en bedenkingen over ethiek en esthetiek. Als alledaagsheid en de ‘mainstream the new avant-garde’ is, is Lily van der Stokker zonder twijfel een van de laatste avantgardisten. 

Het werk van Lily van der Stokker wordt internationaal gewaardeerd. Tentoonstellingen van haar werk vonden onder andere plaats in Centre Pompidou (Parijs), Tate (Londen), New Museum (New York), Hammer Museum (Los Angeles), Het Stedelijk Museum (Amsterdam).

Reserveren

Deze lezing is een ZOOM webinar. Als je reserveert, krijg je de link toegestuurd. Alle lezingen worden ook gestreamd op youtube.