Menu

agenda

afgelopen evenementen

agenda & nieuws

02.04.20—20:00    KASKlezing Heiny Srour KASKcinema filmlezing

!!! Deze KASKlezing vindt plaats in KASKcinema.

Heiny Srour (1945, Beiroet) studeerde sociologie aan de American University in Beiroet en studeerde vervolgens sociale antropologie aan de Sorbonne in Parijs, waar ze student was van de marxistische socioloog Maxime Rodinson en van de antropoloog-filmmaker Jean Rouch.

In 1969 begon ze een doctoraatsonderzoek naar de positie van Libanese en Arabische vrouwen en werkte ze als journaliste voor het tijdschrift AfricAsia. Ze leerde over de strijd van het Volksfront ter bevrijding van de bezette Arabische Golf, dat in de provincie Dhofar een opstand leidde tegen het door de Britten gesteunde sultanaat van Oman, terwijl ze tegelijkertijd probeerde de vrouwen te bevrijden van hun onderdrukking. Vastbesloten om een film te maken over deze beweging, stak Heiny Srour en haar team 800 km te voet door de woestijn en de bergen, onder bombardementen van de Britse Royal Air Force, om het conflictgebied te bereiken en een zeldzaam verslag van deze inmiddels grotendeels vergeten oorlog vast te leggen. De film, getiteld Saat El Tahrir Dakkator (The Hour of Liberation Has Arrived), werd voltooid in 1974 en geselecteerd om deel te nemen aan het filmfestival van Cannes, waardoor Srour de eerste Arabische vrouw is met een film die geselecteerd is voor het festival. Het kostte haar zeven jaar om haar volgende film, Leila wal Zi'ab (Leila and the Wolves, 1984), af te maken, waarin ze haar onderzoek naar de verborgen geschiedenis van strijdende vrouwen, met name in Palestina en Libanon, voortzette door een esthetisch en politiek ambitieus tableau van geschiedenis, folklore, mythe en archiefmateriaal te weven. In haar woorden: "Waarom zouden vrouwen niet ambitieus zijn? Omdat mannen alleen maar willen dat vrouwen zich uitsluitend bezighouden met vrouwenkwesties als huis, familie en dergelijke, willen ze ons in getto's gieten. Ik heb hier een hekel aan. We moeten ons ook bezighouden met publieke zaken en politieke kwesties."

In het begin van de jaren 1960 richt Heiny Srour een feministische studiegroep op in Libanon en  spreekt Srour zich uit over de positie van de vrouw, met name in de Arabische samenlevingen. Ze schreef en sprak uitgebreid over het beeld en de rol van vrouwen in de Arabische cinema en in 1978 was ze samen met de Tunesische filmmaker Selma Baccar en de Egyptische filmhistorica Magda Wassef co-auteur van een manifest "voor de zelfexpressie van vrouwen in de cinema". Tot op de dag van vandaag blijft Heiny Srour passioneel actief in de feministische beweging.

Aansluitend op de lezing wordt de film Saat El Tahrir Dakkator getoond in KASKcinema.

  • KASKlezingen i.s.m. KASKcinema
  • Godshuizenlaan 4, 9000 Gent, gratis
  • kasklezingen.be
Heiny Srour

Heiny Srour