agenda & nieuws

26.04.18—20:00    KASKlezing: Christine Eyene Campus Bijloke - Cirque lezing

Eyene is de curator van de The Summer of Photography 2018 - Brussels Biënnale voor Hedendaagse Fotografie die doorgaat in Bozar. In de 7e editie zal de biënnale zich richten op het thema' Revolt', waarvoor Eyene momenteel een internationale tentoonstelling aan het ontwikkelen is waarin de protestbewegingen, fotografie en de erfenis van het visueel activisme in hedendaagse lensgerelateerde praktijken worden herbekeken.
Haar lezing ligt in het verlengde van de tentoonstelling in Bozar, ze bespreekt Afrikaanse 'resistence fotografie'. De lezing en de tentoonstelling bouwt voort op Eyene's reeds lang bestaande interesse en onderzoek naar de representatie van sociopolitieke vraagstukken in beeldende kunst en fotografie.Vanuit een analyse van historische voorbeelden, kijkt ze wat de hedendaagse betekenis kan zijn van deze protestfotografie.

Christine Eyene is Research Fellow in Contemporary Art aan de Universiteit van Centraal Lancashire waar ze werkt aan Making Histories Visible, een interdisciplinair onderzoek naar beeldende kunst onder leiding van Lubaina Himid MBE-kunstenaar en professor Hedendaagse Kunst bij UCLan.  Haar onderzoek richt zich op hedendaagse Afrikaanse en diaspora-kunst, jaren tachtig Zwarte Britse kunst, representaties van lichaam en geslacht in kunst, design en geluidskunst. Ze is ook medeoprichter van het Kameroens fotografieproject YaPhoto.

Recente tentoonstelling waren: Sounds Like Her, die vrouwenpraktijken rond muziek en geluidskunst laat zien, (New Art Exchange, 2017 (Nottingham)). Yamamoto Keiko Rochaix, Londen (2017); Murder Machine, Ormston House, Limerick, als onderdeel van de 37e editie van EVA International - De Ierse Biënnale van Hedendaagse Kunst, samengesteld door Koyo Kouoh (2016); Curators' Series #8: Allen van ons hebben een gevoel voor ritme, David Roberts Art Foundation, Londen (2015); WHERE WE' RE AT! Andere Voices on Gender, BOZAR, Brussel, als onderdeel van de Zomer van de Fotografie (2014); Gideon Mendel: Drowning World, Tiwani Contemporary, Londen (2013) en de 10e editie van Dak' Art - Biënnale van Hedendaagse Afrikaanse Kunst, IFAN Museum en National Gallery, Dakar (2012).

  • KASKlezingen i.s.m. Curatorial Studies
  • Louis Pasteurlaan 2, 9000 Gent, gratis
  • kasklezingen.be