agenda

agenda & nieuws

25.03.21—20:00    KASKlezing Bianca Baldi Online lezing

Bianca Baldi gaat in haar films en performances op zoek naar verborgen -machts- structuren en de manier waarop deze de geschiedenis en de samenleving hebben vormgegeven. Hoe zijn de grote verhalen gemaakt en wat zijn mogelijke alternatieven van deze verhalen. Wat zegt de geschiedenis nu precies en hoe is dit narratief ontstaan. Het is niet enkel de vorm, of het uiterlijk dat hierin bekeken wordt, maar evengoed het mechanisme dat sturend is, maar misschien niet direct zichtbaar. Ze eigent zich verhalen toe en geeft deze opnieuw vorm. Een sterk gevoel voor onrecht geeft haar projecten richting. Feilloos ontleedt ze institutionele misstanden die als vanzelfsprekend worden beschouwd, maar dat bij nadere beschouwing dat helemaal niet zijn. In haar recente werk verweeft ze persoonlijke verhalen en literaire figuren in een onderzoek naar radicale transgressies, camouflage, onuitgesproken verdriet en overleven. Als het narratief is ontleedt, of gedeconstrueerd, kan dit opnieuw geconstrueerd worden. Dit doet ze door te rade te gaan bij de geschiedenis van de narratieve film, de studiofotografie en het trompe l’oeil effect. Ze gebruikt dus bestaande mechanisme die gebruikt worden om een verhaal te vertellen volgens hun eigen wetmatigheden. De rol die Baldi hierin aanneemt is die van een chirurg, of misschien een sjamaan, daar zowel de kwaal als het middel verhalen zijn en de patiënt de gemeenschap.

Bianca Baldi stelde onder meer tentoon in de Biennale Africaine de La Photographie (Bamako Mali), Shanghai Biennale (China), Power Station of Art (Shanghai, CN), Berlin Biennale (Berlijn, DE), KW Institute for Contemporary Art (Berlijn, DE), Videobrasil (Sao Paulo, BR), Extra City Kunsthal, (Antwerpen), Kunstverein Frankfurt (DE), Kunstverein Harburger Bahnhof (Hamburg, DE). In het voorjaar van 2021 heeft ze een tentoonstelling in Netwerk Aalst en in de Grazer Kunstverein (Graz, Oostenrijk).

Praktisch

Reserveer je plaats in het ZOOM webinar via Eventbrite (link hieronder). Je krijgt dan de link automatisch toegestuurd. Na de lezing is er tijd voor vragen. Uitgesteld kijken of later inpikken kan via ons youtubekanaal.

Bianca Baldi

Bianca Baldi

Bianca Baldi

Bianca Baldi