agenda & nieuws

26.11.20—20:00    KASKlezing Art Orienté Objet ONLINE lezing

Marion Laval-Jeantet en Benoît Mangin kwamen in 1991 samen in Parijs en startte Art Orienté objet. Vanaf het begin bestaat hun werk uit installaties, performances, video's en foto's over de verschillende thema's van het leven. Deze aanpak is inclusief genoeg om hun werk in de domeinen van de biologie, gedragswetenschappen, ecologie en etnologie te brengen, wat leidt tot een verrassende kunst die zowel visionair als politiek is.

De ecologische bekommernissen van Art Orienté Objet resulteerden in kunst die sterk verbonden lijkt te zijn met een ambachtelijke traditie waarin hergebruik en recyclage belangrijk zijn. Het gebruik van gerecycleerde materialen geeft hun kunst een aspect van meesterlijk knutselen. Hun noties van recycling strekken zich ook uit tot reeds gevestigde ideeën die ze vanaf het begin van hun samenwerking als kant-en-klaar hebben gedefinieerd.

In een samenwerking die lijkt op die tussen een toneelschrijver en een regisseur die voortdurend in dialoog zijn, zijn ze gefascineerd door de wetenschappen van het leven in het algemeen en van het gedrag in het bijzonder - van de ethologie tot de transculturele psychiatrie.

In de afgelopen vijfentwintig jaar hebben ze verschillende poëtische en verrassende projecten voorgesteld die het resultaat zijn van hun experimenten en die ons gedrag in de confrontatie met het bestaan en de omgeving onthullen. Hun werken nemen verschillende vormen aan waarin we een vertrouwde dierlijke aanwezigheid vinden en een enscenering van hun eigen bestaan.

Ze namen deel aan talrijke internationale solo- en groepstentoonstellingen, waaronder Sonsbeek (Arnhem 1993), Castello di Rivoli (Turijn, 1994), Melbourne Biënnale (Melbourne 1999), Biënnale van Lyon (Lyon 2000), Tate Liverpool (2004), MUMOK (Vienne, 2004).